Cavia

Cavia

Het doel van mij is om zo veel mogelijk cavia’s een prettig, gezond en zo’n natuurlijk mogelijk leven te geven.

Helaas zitten er in Nederland heel veel cavia’s alleen in een hok, zonder soortgenoot. Cavia’s zijn kuddedieren, ze hebben elkaar nodig om zichzelf warm te houden, met elkaar te kunnen communiceren en ze houden elkaar bezig.

De natuurlijke omgeving voor cavia’s bestaat uit meerdere verstopplaatsen en veel hooi. Cavia’s zijn prooidieren, ze vluchten eerst voordat ze nadenken, daarom zijn de verstopplaatsen zo hard nodig.

Hooi hebben cavia’s nodig om hun spijsvertering op goed niveau te kunnen laten werken en om hun kiezen op een natuurlijke manier te kunnen laten slijten. Hooi wordt vaak hoog in het hok opgehangen, in een ruif of speelbal. Dit is allemaal heel leuk bedacht, maar als daardoor de cavia’s besluiten geen hooi te eten omdat ze er te veel voor moeten doen, of dat het daadwerkelijk echt te hoog hangt stoppen ze met eten van het hooi, wat absoluut niet mag gebeuren. Leg daarom het hooi ook verspreid in het hok zodat ze ook daar onder kunnen schuilen.

In het hok mag absoluut geen stro gebruikt worden, stro beschadigd hun ogen en stro is echt niet warm. Je kan dit persoonlijk testen: ga maar eens slapen op balen stro en slapen op balen hooi, je zal het verschil direct merken.

Om het natuurlijke eetgedrag van cavia’s te stimuleren gebruik ik allerlei trucjes zodat de cavia’s naar hun eten moeten zoeken, waardoor ze gestimuleerd worden hun natuurlijke gedrag te gebruiken.

Met behulp van kruiden kan je de weerstand van de cavia zo veel mogelijk op een gezonde peil houden, en de meeste cavia’s vinden de gedroogde kruiden heerlijk om te eten.