Wasvoorschriften

Advies voor onderhoud voor de huisjes van Natuurlijk Cavia en Konijn.

Enkele tips.

Was de huisjes alleen maar met azijn!

Azijn zorgt voor een frisse neutrale geur, knaagdieren hebben een goede reuk, de algemene wasmiddelen zijn sterk gegeurd en daar kan het dier luchtwegproblemen door krijgen.   Tevens zorgt azijn ervoor dat fleece absorberend gaat werken, waardoor bijvoorbeeld urine direct wordt geabsorbeerd en de bovenste laag fleece droog blijft aanvoelen.

Voor het eerst wassen.

Voor het eerste gebruik van de huisjes met fleece wordt geadviseerd deze als eerste te wassen op 20-30 graden met azijn. Wilt u liever niet de wasmachine gebruiken, was de huisjes dan in een emmer water met azijn.

Na het gebruik.

Als het huisje en/of de kussens erg vuil zijn geworden kunt u het beste het fleece gedeelte van het huisje voorzichtig uit het huisje trekken, dan ziet u meteen dat het huisje uit één geheel bestaat. Borstel (stoffer en blik) de ergste haren etc. weg en was daarna het huisje zoals hierboven al beschreven is.

Help mijn dier knaagt aan het huisje.

Dit kan gebeuren. Ik maak de huisjes zodanig dat er geen harde stukken in zitten, omdat harde stukken het dier vaak aanleiding geeft er aan te willen gaan knagen.

Mocht het dier er toch aan gaan knagen, geef het afleiding door iets anders in het hok te leggen om aan te kunnen knagen.

Het komt ook veel voor dat een dier uit het niets zomaar gaat knagen aan het huisje.

Mijn ervaring hiervan is dat er mogelijk sprake zou kunnen zijn van:

  1. Echt honger, het dier krijgt te weinig eten.
  2. Er is geen ander knaagmogelijkheid in het hok.
  3. Het dier verveelt zich of is gefrustreerd.
  4. Het dier heeft pijn.

Mocht u het vermoeden hebben dat uw dier pijn heeft ga dan met het dier naar de dierenarts.

Groetjes,

Maaike